Friday, March 25, 2011

Guasacaca Venezolana

Some weeks ago, we had these chicken breast filets, and as my husband brought some Baguettes on his way home back from work, I thought to add some veggies to the dish. And what can be better, with grilled meat or chicken, than our delicious Venezuelan Guasacaca!

Vor ein paar Wochen hatten wir diese Hähnchenbrustfilets, und weil mein Mann einige Baguettes auf dem Nach-Hause-Weg mitgebracht hatte, wollte ich etwas Gemüse hinzufügen. Und was passt besser zu gegrilltem Hähnchen als unsere leckere venezolanische Guasacaca!


Guasacaca is our version of the world famous mexican Guacamole. But it has many variations according to where it is made in Venezuela. In any case its main ingredient is Avocado. Some people (and as the wikipedia article says) makes it more like a sauce, almost liquid or as a cream. But I like it more as a "Picadillo", that means all the ingredients very tiny sliced in mini squares.

Well no more explanations, here is the recipe !

Guasacaca ist unsere Version der weltbekannten Guacamole. Aber es gibt viele lokale Varianten in Venezuela. Auf jeden Fall ist Avocado die Hauptzutat. Einige Leute (und der Wikipedia-Artikel) machen es eher als Sauce, fast flüssig oder als Creme. Aber ich mag es lieber als "Picadillo", das heisst mit den Zutaten in kleine Stückchen geschnitten.

Also, keine weiteren Erklärungen - hier ist das Rezept!


Ingredients: (4 portions) / Zutaten (4 Portionen)

  • 1/2 Avocado (big) - not too mature (soft) not too hard (sometimes I can find real avocado stones at the supermarket!) - / 1/2 Avocado (groß) - nicht zu reif (weich) und nicht zu hart (im Supermarkt werden machmal wahre Avocado-Steine verkauft!)
  • 1/4 Onion / 1/4 Zwiebel
  • 1 Tomato (big) / 1 Tomate (groß)
  • 1/4 Green Paprika / 1/4 grüne Paprika
  • 1/4 Red Paprika / 1/4 rote Paprika
  • 1 handful Parsley / 1 handvoll Petersilie
  • 1 tbsp Olive Oil / 1 EL Olivenöl
  • 1/2 tbsp White Vinegar / 1/2 EL Essig
  • 1/2 tbsp grounded red Chili / 1/2 EL gemahlenes Chili
  • Salt, Pepper and Garlic to your like. / Salz, Pfeffer, Knoblauch nach Geschmack

Preparation / Vorbereitung:

Cut all the vegetables very small, as small as you can, but DON'T use the mixer, or the kitchen helper, unless it really cuts the vegetables without making them a juice. The idea is to have all the vegetables present but well mixed.

Gemüse in kleine Stücke schneiden, so klein wie möglich - aber OHNE den Mixer oder die Küchenmaschine zu benutzen, außer wenn sie das Gemüse zerkleinern, ohne Saft daraus zu machen. Das Gemüse soll noch erkennbar, aber gut gemischt sein.

To remove the skin of the Avocado, use a very sharp knife and cut the half of the avocado on its longer side. Remember the Avocado has a big seed in the middle, use it as a guide to go all around it. Once the Avocado is in 2 halves, use a table spoon to carefully separate the skin from the "meat" of the fruit (yep, it is a fruit). Begin with the "belly" or bigger side, and go all around, as shown in the photo.

Um die Schale von der Avocado zu entfernen, die Frucht mit einem scharfen Messer längs halbieren. Dann mit einem Esslöffel vorsichtig die Schale vom Fruchtfleisch entfernen. Am dickeren Ende anfangen und einmal herumgehen.

For the Avocado I want to stress that it needs special handling if it is soft, because it can convert into a paste in your hands. If your Avocado is soft I recommend you to cut it in halves, put one half in a bowl and make a paste with a fork. It is easy and fast, add some salt and mix. The other half, with a very sharp knife, slice and cut it as small as you can.

Wenn die Avocado zu weich ist, muss sie besonders verarbeitet werden, damit sie nicht in den Händen zerquetscht wird. Für den Fall empfehle ich, eine der Hälften in eine Schüssel zu geben und mit einer Gabel zu zerdrücken. Das ist einfach und geht schnell, einfach etwas Salz dazugeben und vermischen. Die andere Hälfte mit einem sehr scharfen Messer so klein wie möglich schneiden.

Add Avocado to the tomato, paprika, onion and parsley and mix carefuly. Season the mix with salt, pepper, garlic and chili. Add the olive oil and the vinegar and mix again carefully not to smash the avocado too much.

Die Avocado zu Tomate, Paprika, Zwiebel und Petersilie geben und vorsichtig vermischen. Die Mischung mit Salz, Pfeffer, Knoblauch und Chili würzen. Das Olivenöl und den Essig dazugeben, nochmals vorsichtig mischen, damit die Avocado nicht zu sehr zerdrückt wird.


Serve cold, to accompany all kind of grilled meats, chicken, turkey, fish. Also goes very well and tasty with baked potato, or mixed with white rice.

Kalt servieren - mit Gegrilltem, Geflügel oder Fisch. Schmeckt auch gut mit Backkartoffeln oder gemischt mit Reis.

Enjoy ! / Guten Appetit!

3 comments:

  1. I don't eat meat, but I can tell you, I love this for sure!

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  2. I made this according to your recipe and I could take a portion for 4 all by myself. It's a perfect snack for the warmer weather too!

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  3. :D good to hear Missus!

    Nauli, try it out, it doesn't have to be eaten with meat, you can enjoy it as well with rice, or a pice of bread (hmm with Pita bread is soooooo lecker! -getting hungry now-

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